Kan alla produktionsbolag göra tecknad film?

Det är ganska vanligt att de som jobbar med reklamfilm också är konstnärligt begåvade. Det går lite hand i hand att tycka om att skapa med händerna och att använda fantasin för nya reklamfilmshittar. Men det betyder inte att alla produktionsbolag kan göra tecknad film. Det här är trots allt ett hantverk som kräver lite mer kunskap.

Tecknad film då och nu

En gång i tiden gjordes reklamfilm papper för papper där varje rörelse kunde kräva tusentals olika bilder som tillsammans bildade den önskade rörelsesekvensen. Klassiska filmstudios fick därmed jobba med tecknare och folk som fyllde i färg.

Det här är ett hantverk som fortfarande finns kvar. Det finns nämligen de som menar att klassisk tecknad film är speciell och ofta bättre än den som animeras med datorer. Ett produktionsbolag kanske inte kan skapa den klassiska formen av tecknad film på klassiskt vis. Men de kommer absolut att kunna göra modern tecknad film. Och det går att jobba med effekter som ändå ger den klassiska känslan utan att det blir lika kostsamt.

Produktionsbolag gör reklamfilm

Nu ska vi komma ihåg att produktionsbolag brukar ha fokus på reklamfilm. Det betyder att de kanske inte får tecknade produktionsuppdrag så ofta. Men även reklamfilm behöver animationer. Och ibland kan det tecknade greppet vara det som gör att folk hajar till och faktiskt ser på filmen.

Om ni har en företagsmaskot kan det bli aktuellt att ge den liv med animationer. Ett produktionsbolag ska ha kunskapen som krävs för att göra detta. Men tänk på att olika bolag kan vara mer eller mindre bra på detta. Det här beror en hel del på deras erfarenhet såväl som på de som jobbar på bolaget.